Ob koncu lanskega šolskega leta nas je razveselila novica, da sta prof. Katja Tomažinčič in prof. Igor Rajner uspela za našo šolo pridobiti sredstva za izobraževanje učiteljev v tujini.
Tako je torej mene pot ponesla v Anglijo, v univerzitetno mesto Oxford, kjer sem se udeležila intenzivnega tedenskega izobraževanja za učitelje angleščine s poudarkom na zgodnjem poučevanju, saj smo v času, ko se poučevanje angleščine pomika v drugi oziroma že tudi prvi razred. Tako se mi je zdela tema primerna in aktualna.
Predavanja so bila izvrstno pripravljena. Delo je potekalo v majhnih skupinah. V vsaki skupini je bilo okoli deset slušateljev iz skoraj vsepovsod. Delo je bilo ves čas zelo aktivno. Poudarek je bil predvsem na praktičnem delu, pripravi simulacij situacij v razredu, spoznavanju novih pristopov, uporabi orodij, ki so na internetu brezplačna in v učilnici lahko služijo kot dobro motivacijsko sredstvo. Pridobila sem ogromno novih idej in, kar je bilo meni najbolj všeč, nekaj časa živeti med rojenimi govorci in uživati v pravi angleščini, poslušati in se učiti novih fraz, novih besed.
Poskrbljeno je bilo tudi za sprostitev. Z vodičem smo si ogledali Oxford. Mesto je prepredeno z zgodovinskimi stavbami, tu je živelo ogromno avtorjev, kot na primer C. S. Lewis, J. R. R. Tolkien, T. S. Eliot in seveda mnogi drugi. Zaradi izredne arhitekture je mesto pogosto kraj, kjer nastajajo različni filmi. Zanimive zgodbe so v Oxfordu resnično na vsakem koraku.  Nepozabna je bila tudi predstava Sen kresne noči Williama Shakespearja, ki se je odvijala kar na dvorišču univerzitetne založbe Oxford Press, nepozabni pa tudi popoldnevi, preživeti v knjigarnah, kje resnično najdeš vsako knjigo.
Oxford, malo mestece v jugozahodni Angliji, je bila najboljša izbira za tako kratko, vendar učinkovito izobraževanje.

Alenka Kovač, prof.